Jsou nutné snídaně a svačiny?

 

Když chce člověk zhubnout a žít zdravým životním stylem, jsou snídaně a svačiny téměř plošně každému doporučovány a prosazovány stejně jako 5 jídel denně.

Je to ale hodně individuální, ostatně jako všechno v životě.

Člověk s velkým množstvím kosterního svalstva a minimem tukové tkáně má jiné výživové nároky než člověk s opačným poměrem, stejně jako člověk se sedavým stylem života bude mít jiný jídelníček než člověk fyzicky aktivní.

V případě, že člověk chce zhubnout a nemá pevnou vůli, ideálně si nechá výživovým poradcem sestavit na míru jídelníček a pravidelně dochází na kontroly. Poradce tak může vysledovat správný stravovací rytmus, to, jestli tělu vyhovuje jídlo co 2-3 hodiny nebo metabolismus funguje tak, že tělu stačí jídlo 3x denně.

Uvedu příklad z praxe:

Když vím, že pokud vynechám svačinu, následně vybílím ledničku nebo běžím do večerky, protože ještě nemám dost, holt musím zařadit mezi hlavní jídla svačiny (pozitivní zkušenost klientů i moje), ideálně 3-4 hodiny po hlavním jídle.

Pokud vím, že jsem po ránu plná energie bez snídaně, která mě naopak tlumí, nemám přes den potřebu se dojídat, na kontrolních měření mám dobré výsledky, snídat prostě nebudu  😉 

     WP_20150708_010 3

Podělím se s vámi o pár ověřených velmi jednoduchých tipů na svačinky, které zaberou minimum času a vaší linii prospějí. Množství neuvádím, protože je pro každého jiné. Pokud ale chcete být důslední a zhubnout, ovoce (raději čerstvé než sušené, má vysoké množství jednoduchých cukrů) jezte dopoledne, zeleninu odpoledne a když vynecháte k večeři, případně už u odpolední svačiny sacharidy  (pečivo, obiloviny, sušenky, ovoce, veškeré sladkosti), tělo se vám odmění úbytkem tuku, časem plochým bříškem. 

 

Tipy na dopolední svačinku

SLADKÁ

  • Ovoce, bílý jogurt +- 3% tuku, semínka
  • Ovoce, oříšky
  • Müsli tyčinka, ovoce
  • Smoothie
  • Domácí ovesné sušenky, ovoce
  • Kyška, ovoce

SLANÁ

  • Pečivo: žitný chléb, graham dalamánek, semínkový chléb, křehký chléb, proteinový chléb
  • trocha terminologie ohledně pečiva:
    bílé – peče se z bílé mouky
    tmavé – pečivo tmavé barvy, která se často dociluje přidáním barviva, např. karamelu, může však obsahovat i celozrnnou mouku nebo otruby
    vícezrnné – vyrobeno z více druhů zrn (mimo pšenici a žito), často se přidávají semínka, minimální podíl „jiných“ zrn je 5 %
    celozrnné – je pečivo vyrobené z celozrnné mouky, připouští se podíl bílé mouky do 20 %
    cereální – neznamená nic jiného než „z obilí“
  • K pečivu: šunka min. 96% masa, kvalitní tvrdý sýr do 30% tuku, sýr cottage, bryndza, korbačiky, kozí sýr,vejce, rostlinné pomazánky, tvarohové pomazánky, čerstvá zelenina

 

Tipy na proteinovou odpolední svačinku

WP_20140424_005 (1)

  • oříšky, proteinový nápoj
  • proteinová tyčinka
  • Cottage sýr, čerstvá zelenina
  • polotučný tvaroh, 1 lžíce strouhaného kokosu, skořice
  • polotučný tvaroh, zelenina
  • tuňák ve vl. šťávě, zelenina
  • Šmakoun, zelenina
  • Kyška, zelenina
  • a zase šunka min. 96% masa, kvalitní tvrdý sýr do 30% tuku, sýr cottage, bryndza, korbačiky, kozí sýr, vejce 

MÁTE-LI  ZÁJEM O VÍCE INSPIRACE A DALŠÍ ZKUŠENOSTI Z MÉ PRAXE, VSTUPTE DO SOUKROMÉ FB SKUPINY „VYPADÁME SKVĚLE I PO „40“, RÁDA VÁM V OBLASTI STRAVY, POHYBU A MOTIVACE POMOHU.

Zuzka Kotasová
Miluji fitness a vše okolo něj a jako certifikovaná fitness instruktorka a poradkyně pro výživu komplexně vedu své klienty k vysněné postavě a zdravému životnímu stylu. Můj příběh si můžete přečíst zde>>
Komentáře